Hoe verander ik het gedrag van mijn collega’s of medewerkers?

Hoe verander ik het gedrag van mijn collega’s of medewerkers?

Hoe verander ik het gedrag van mijn  medewerkers of collega’s?

 

Verandering van gedrag kun je bereiken door het verbeteren van de communicatie.

Als voormalig Product Owner kwam in gesprekken met collega’s, managers, teamleiders ect. vaak de vraag op tafel: Hoe verander ik het gedrag van mijn teamleden, medewerkers of collega’s? Hoe krijg ik ze nou zover dat ze….

Komt dit je bekend voor?

De doelen zijn gesteld. Er zijn duidelijke afspraken. Er zijn effectieve plannen gemaakt om de doelen te behalen. En daarnaast communiceer je ook nog eens duidelijk. En toch… toch loopt het niet helemaal lekker. Of misschien loopt het wel helemaal niet lekker.

Vraag je je weleens af?

Waarom pakken ze dit nu niet uit zichzelf op?

Waarom bellen ze me niet even, als ze niet weten hoe ze verder moeten?

Waarom ben ik de enige die hoge eisen stelt aan de kwaliteit?

Waarom is iedereen niet zo betrokken als ik?

Waarom wordt er zoveel gepraat terwijl er nog zoveel te doen is?

Waarom tonen ze niet wat meer interesse in elkaar en hoe iedereen zich voelt?

Dan komt dit je vast ook bekend voor

Hoe geweldig de oplossing, efficiënt het proces of hoe gestructureerd de operatie ook is, het zijn mensen die het moeten uitvoeren. En mensen zijn ingewikkeld en rommelig. Ze hebben emoties, motivaties, bagage, oplevingen, dipjes, passie en … relaties.

Maar er is een oplossing!

Het zijn juist die relaties die bepalen hoe gelukkig iedereen zich voelt, hoe gemotiveerd iedereen is en hoe goed er samengewerkt wordt. Sterke relaties zijn de sleutel naar verandering. En communiceren is wat we doen binnen relaties.

Waar anderen onwil zien zie ik meestal onkunde.

Mijn aanpak

Ik maak je eerst bewust van je persoonlijkheid. Als je jouw voorkeuren kent, weet je wat je moet doen om je goed te voelen – en wat energie kost. Heldere, stressvrije communicatie begint namelijk bij persoonlijkleiderschap. Daarna leer ik je te herkennen wat anderen doen, zeggen en laten zien. Door anderen te observeren, ontdek je de beste manier om ze te benaderen. Als je dat weet dan kun je je communicatiestijl aanpassen om zo echt in verbinding te komen. Zo bouw je aan sterke relaties. Met het Process Communication Model afgekort PCM als powertool in mijn gereedschapskist kan ik echt het verschil maken als trainer en consultant.

Conclusie

Hoe verander je het gedrag van jouw medewerkers of collega’s? Verandering van gedrag kun je bereiken door het verbeteren van de communicatie en gericht te motiveren. Er kan een positieve werkomgeving ontstaan als het mensen lukt om écht contact te maken. Ik ben ervan overtuigd dat effectieve één-op-één-communicatie de sleutel is. En ik weet dat ik de tool heb om dat doel waar te maken.

Klik hier voor meer informatie over oa. mijn trainingen

Lees hier mijn artikel wat verscheen op Management Impact over zingeving, motivatie en behoeften. Of hier over tolerantie, diversiteit en inclusie.