Hoe kan ik mensen positief beïnvloeden?

Hoe kan ik mensen positief beïnvloeden?

Hoe kan ik mensen positief beïnvloeden?

Hoe kan ik mensen positief beïnvloeden?

We weten allemaal wel dat we qua persoonlijkheid van elkaar verschillen. Maar wat doen we eigenlijk precies met deze kennis? Of nog beter: wat kunnen we met deze kennis doen?

Dat ga ik uitleggen

Toen ik leerde over de verschillen tussen persoonlijkheden en dat ik mijn communicatie daar effectief op aan kan passen, kreeg ik ineens zoveel meer invloed dan dat ik gewend was. Dit was in het begin best oncomfortabel omdat mensen manipuleren, wel het laatste was wat ik wilde doen. Ik vond het lastig om naar mensen te kijken en ze als een soort puzzel te zien die je op kan lossen. Ik merkte al snel, dat ik deze invloed juist positief in kan zetten. Door mijn sterkte eigenschappen en die van anderen ten volle te benutten kan ik sneller, makkelijker en leuker mijn persoonlijke doelen behalen en als team onze gezamenlijke doelen.

Hoe zit dit nu?

Gericht motiveren is: anderen, maar belangrijker nog, ook jezelf positief beïnvloeden door jouw of hun behoeften op een positieve manier te vervullen. Als mensen hun behoeften niet vervuld krijgen op een positieve manier, gaan ze deze behoeften bewust of onbewust op een negatieve manier vervullen ofwel mensen gaan stressgedrag vertonen.

Motiveren is het vervullen van behoeften op een positieve manier.

Een simpel voorbeeld: Als mijn zoontje van twee op een positieve manier aandacht van mij vraagt maar ik geef daar, in zijn ogen, niet snel genoeg gehoor aan, loopt hij naar de tv en begint hij op het scherm te slaan. Wat hij op een positieve manier niet krijgt, gaat hij op een negatieve manier alsnog halen. We doen dit als volwassen ook maar dan op een andere en soms veel subtielere manier… hoop ik althans.. 😉

Manipuleren is het vervullen van behoeften op een negatieve manier.

 

Stressgedrag

Iedereen snapt wel dat het vervullen van behoeften op een negatieve manier van grote invloed kan zijn. Veel werkomgevingen en persoonlijke relaties worden geregeerd door de effecten van negatieve aandacht. Stress zorgt er voor dat we onszelf of anderen alleen onder voorwaarden nog OK vinden. We spenderen dan heel veel energie aan het rechtvaardigen van onze overtuigingen en die van anderen en we gedragen ons op een manier die deze aannames bevestigen. Dit is ook de reden waarom onze eigen stress, anderen ook uitnodigt om stressgedrag te laten zien.

Managers met stress zien door de bomen het bos niet meer omdat ze bezig zijn met hun versie van de realiteit te bewijzen in plaats van mensen en zichzelf positief te motiveren. ‘Toxic leaders’ spenderen al hun energie aan het managen van negatief gedrag en de rechtvaardiging daarvan. Ondanks al hun verwoede pogingen krijgen ze maar geen controle over de problemen en dat komt omdat ze niet werken aan de diepere oorzaken die ten grondslag liggen aan deze problemen. Herkenbaar?

Hoe kan ik helpen?

Tijdens mijn trainingen leer je dat achter elke vorm van negatief gedrag een behoefte zit die niet op een positieve manier is vervult. Je leert welke behoeften dat zijn en hoe je deze kan herkennen. En je krijgt natuurlijk (in mijn hoofd is dat logisch maar ik heb begrepen dat dit niet altijd en overal het geval is) effectieve toepasbare tools om jezelf en anderen hier mee te helpen. Wil jij leren hoe je gericht kan motiveren? Willen jullie als team (nog) beter presteren? Wil jij leren hoe je mensen positief beïnvloed? Neem dan contact met mij op!

info@arjanstoffers.nl of 0613171055