Process Communication Model PCM

Op deze pagina kun je meer te weten komen over het krachtigste stuk gereedschap, de powertool uit mijn gereedschapskist: Het
Process Communication Model®

Proces Communication Model ofwel PCM

Waar de een makkelijk praat, is de ander beter in luisteren. En toch kost het vaak moeite om écht contact te maken. Het Process Communication Model® leert je hoe je jouw communicatiestijl aanpast aan de voorkeuren van anderen. Zo haal je het beste naar boven in elk gesprek en elke situatie. En benut je ieders kwaliteiten.


Het PCM model geeft handvatten om om effectiever te communiceren en duurzaam met meer energie samen te werken. Je leert positieve kenmerken en stressgedrag bij jezelf en anderen herkennen en er zo effectief mogelijk mee om te gaan. Je zal ervaren dat dit werkt. Voorkom misverstanden en stress! Begrijp elkaar beter en bereik samen zoveel meer. (klik rechts op de video)

Zo werkt PCM

PCM is een unieke tool voor zelfmanagement en om anderen te ontcijferen. Je leert hoe je gedrag observeert en elkaars behoeften en sterke kanten herkent en benut. PCM onderscheidt zes persoonlijkheidstypen die we allemaal in ons hebben: de Gestructureerd denker, Doorzetter, Rebel, Promotor, Harmoniser en Dromer. In elk van ons staat een andere combinatie van deze zes typen centraal. (klik links op de video)

Van buitenaards naar wereldwijd succes

PCM werd gelanceerd in de jaren ’70, toen dr. Taibi Kahler de baanbrekende inzichten uit zijn persoonlijkheidsonderzoek toepaste om NASA te helpen. NASA’s psychiater vroeg Kahler om te helpen bij het selecteren van de beste astronautenteams voor ruimtemissies – en die selectie bleek succesvol. In 1982 valideerde Kahler de vragenlijst die hieraan ten grondslag lag en ontwikkelde deze door tot het Process Communication Model®. Kahler is altijd trouw gebleven aan zijn missie: stop mensen niet in hokjes, maar herken, vier en benut hun verschillen.

Tegenwoordig is Kahler president emeritus van Kahler Communications Inc., de organisatie achter PCM. Het model wordt toegepast in 54 landen door toonaangevende bedrijven als Pixar, L’Oréal, IKEA, BMW en Coca-Cola in leiderschap en teamontwikkeling, en ook door leraren, ouders en gezondheidsprofessionals. Ons netwerk bestaat uit meer dan 4000 gecertificeerde trainers and coaches, die al meer dan 1,4 miljoen mensen kennis lieten maken met het Process Communication Model.

PCM in vier stappen

Communicatie verbeteren PCM training